Thursday 30 August 2012

kuih siput yang sedap di kunyah - norshaida

Assalamualaikum...yoo yooo...haaaa..walaupown di zaman moden sekarang ni orang main tunjuk aja kuih2 kan...tapi sekali sekala nak jugak buat kuih sendiri..kuih siput nih, buat makan2 depan tv pown boleh...nak kunyah2 orang kata...tak semestinya untuk raya jee...so, meh sini, saya share macam mana nak buat kuih siput...opsss..sebelum tu kita tengok acuan kuih siput nih dulu yerrr ..

ni la acuan nya :D

Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
1 cawan marjerin
1 paket rempah kari daging – kecil
1 paket udang kering
2 biji bawang besar
1 camca besar jintan kasar
6~10 tangkai daun kari
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya

Cara-cara :
  1. Kisar udang kering, bawang besar, jintan kasar dan daun kari.
  2. Gaulkan tepung dengan marjerin hingga berderai.

  3. Masukkan kesemua bahan2 lain termasuk yang telah dikisar. Gaul rata.
  4. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil diuli. Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.

  5. Ambil secubit doh dan tekan di atas acuan kuih siput. Buat sampai habis adunan.

  6. Goreng di atas api sederhana hingga masak dan garing.
  7. Tunggu hingga betul2 sejuk sebelum disimpan di dalam baling kedap udara.

resipi di google yer adik2 sekalian :D

sekian...assalamualaikum

No comments:

Post a Comment