Monday 13 August 2012

Kuih Sarang Semut Kegemaranku-Shafinaz

Assalamualaikum everyone! Month of Ramadhan is soon gone again. How time flies! What if this is our last Ramadhan? Hmmm, sedihnya kalau Ramadhan ini berlalu sia-sia je kan. So, mari kita renungkan amalan kita pada bulan Ramadhan ni sejenak :)

Don't focus on what you've missed, focus on what you can still catch.

Okayyyy, entry kali ini pasal kuih raya favourite! Actually, saya bukan seorang suka sangat makan kuih raya. Biasa-biasa je and I prefer makan kuih raya tradisional rather than kuih raya yang di modified ikut trend sekarang. For example, tart blueberry, bahulu chocolate chips dan banyak lagi lah.

Damdimdum…. *bunyi mercun*
Biskut raya kegemaran saya ialah Kuih Sarang Semut. Haa, korang tahu tak kuih sarang semut tu macam mana? Takde semut atau sarang pon biskut raya ni. Nama je uolls! Hahaha. Actually, dulu tak lah suka gila kat kuih ni. Tapi, lepas rasa kuih ni hasil buatan jiran saya, terus jatuh cinta baq hang! Gila hebat penangan kuih buatan jiran saya tu. Fuhh. So, tiap-tiap tahun mesti order kuih ni. Hoho

So, korang faham la ye mana datang nama Kuih Sarang Semut tu :p

Acuan kuih ni.

Alright, let’s me share the recipe. Resepi dan gambar ihsan dari Google. Thank you Pakcik Google! Hehehe. Let's check it out yo!

Bahan Bahan:

250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum( diayak)
100 gm tepung jagung (di ayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

Hiasan:

Sedikit coklat rice
Secukupnya paper-cup kecil

Cara Cara:

1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

So, kalau korang terlebih rajin or takde benda nak buat kat rumah tu, silalah buat kuih ni. Hehehe. Selamat mencuba dan Selamat Hari Raya :p

No comments:

Post a Comment